03-09 Kasım tarihleri arası, “Organ ve Doku Bağışı Haftası” olarak kutlanıyor.
Farkına vardınız mı, bilemiyorum?
Şehrin dört bir yanındaki “İletişim Mecraları”, özellikle billboardlar, “Organ Bağışı Hayat kurtarır” yazılı afişlerle dolu.
Bir yanda Sağlık Müdürlüğü, diğer yanda Erciyes Organ Nakli Vakfı, toplumsal bir sorun haline gelen “Organ ve Doku Bağışı”nın önemine dikkat çekmek için büyük çaba harcıyor.
Bu alanda, Türkiye’de tek yerel “Organ Nakli Vakfı” Kayseri’de faaliyet gösteriyor ve Erciyes Organ Nakli Vakfı olarak çok önemli çalışmalar yapıyor.
Evet, bu alanda çalışma yapan iki önemli vakıf var.
Türkiye Organ Nakli Vakfı, merkezi Ankara’da.
Ulusal ve uluslararası alanda önemli çalışmalar yapıyor.
Tek yerel vakıf ise, ERCİYES ORGAN NAKLİ VAKFI, Kayseri merkezli Anadolu’da ki tek vakıftır.
Erciyes Organ Nakli Vakfı’nın ilginç bir hikayesi var.
Erciyes Organ Nakli Vakfı, 1995 yılında, Kayserili iş adamları, bilim insanı, ailesinde organ bağışı bekleyen yahut nakil olmuş, yakınlarında organ yetmezliği bulunan kişilerin bir araya gelmesi ile kurulmuş.
Hastanelere gidip geldikleri, muayene sırası bekledikleri günlerde karşı karşıya gelmiş, birlikte sohbet edip, ortak çareler aramışlar. Hastanelerde, diyaliz merkezlerinde sürekli bir araya gelen ve yakınlarını tedavi ettirebilmek için çare arayan kurucular, daha fazla insanın bu hastalığın çaresizliği içinde, acı çekmesine bir nebze olsun derman olmak amacıyla, bir vakıf çatısı altında toplanmaya karar verirler ve 1995 yılında ERCİYES ORGAN NAKLİ VAKFI’nı kurarak çalışmaya başlarlar.
Vakfın kurucuları arasında, başta Kayserili iş insanı Asım Kibar olmak üzere, Erciyes Üniversitesi eski rektörlerinden Prof. Dr. Cengiz Utaş, Prof. Dr. A. Zeki Yılmaz, Kayseri Ticaret Odası eski Başkanı İş İnsanı Mahmut Hiçyılmaz, Sanayici ve İş İnsanı, Büyükmıhçı Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı merhum Mehmet Büyükmıhçı, BM Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Büyükmıhçı, Avukat Mehmet Saraç, Sanayici- İş İnsanı Hasan Sümerli, Sanayici-İş İnsanı Mehmet Hisarcıklıoğlu, Sanayici -İş İnsanı Hacı Mercan, Kamu Personeli emekli memur Yaşar Köletelioğlu gibi isimler yer alıyor.
Erciyes Organ Nakli Vakfı, her yıl, başta Tıp Fakültesi olmak üzere, Türkiye’de sağlık alanında eğitim gören 200’e yakın öğrencimize düzenli burs,
Yurt içi ve yurt dışında, akademik çalışma, araştırma ve inceleme yapan bilim insanına ekonomik katkı,
Organ Nakli ve Organ Bağışı konusunda yapılan tüm sosyal etkinliklerin hamisi ve destekçisi olarak yanlarında yer alarak çok önemli katkı veriyor, destek sağlıyor.
Vakfı bünyesinde oluşturulan, Bursiyer-Gönüllü öğrencilerden oluşan gönüllüler aracılığı ile toplumsal duyarlılığı artırmaya çaba gösteriyor.
Kamuoyunu bilgilendirme, organ bağışına teşvik ve dikkat çekme, daha duyarlı bir toplum yaratmak amacıyla, sergi ve konferanslar yanında çeşitli sosyal etkinlikler düzenliyor.
Basın bildirileri yayınlayarak toplumsal duyarlılığı artırma ve farkındalık yaratmak amacıyla çalışmalar yürütüyor.
Erciyes Organ Nakli Vakfı Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, önceki gün bir basın açıklaması yaptı.
Türkiye’de organ nakli bekleyen hasta sayısından, bağışçı sayısına, ölü donürlerden alınan bağışlar ve bugüne kadar yapılan organ nakli ameliyatları sayısına kadar istatistiksel bilgiler aktardı.
Özellikle, Türkiye’de ve Kayseri’de organ ve doku bağış sayılarına dikkat çekerek, bu alanda ki yetersizliğimize dikkat çekti.
Rakamlar gerçekten ürkütücü.
Binlerce insanımız doku beklerken, organ ve doku bağışına karşı ne kadar duyarsız kaldığımızı bu açıklamada görebilirsiniz.
Maalesef, her alanda olduğu gibi “Organ ve Doku Bağışı” konusunda da yeterli duyarlılığı gösteremiyor, kadavradan da olsa organ bağışına izin vermiyoruz.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri ve Kayseri Şehir Hastanesi’nde organ ve doku nakli ameliyatları başarıyla yapıldığını biliyoruz. Kayseri ve çevresindeki illerde yaşan insanlarımızın büyük illere yahut başka merkezlere gitmelerine artık gerek kalmıyor.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Türkiye’de en başarılı “Organ Nakli” gerçekleştirebilen merkezlerin başında geliyor.
Erciyes Organ Nakli Yönetim Kurulu üyesi ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri hekimlerinden Doç. Dr. Tutkun Talih’in, son iki yıl içinde gerçekleştirdiği 40 “Böbrek Nakli Ameliyatı”nı başarıyla gerçekleştirdiğini biliyoruz. Böbrek Nakli gerçekleştirilen hastalar, bugün daha sağlıklı ve hayata çok daha sıkı sarılıyor, yaşamlarını sağlıklı ve kaliteli bir şekilde sürdürüyorlar.
Aynı şekilde, Kayseri Şehir Hastanesi’nde de “Organ ve Doku Nakli Ameliyatları” başarılı bir şekilde yapılmaya devam ediyor.
Erciyes Üniversitesi, özellikle “Böbrek Nakli” konusunda parmakla gösterilen bir merkez haline gelmiş durumda. Tıp Fakültesi, böbrek nakli yanı sıra “Karaciğer Nakli” içinde alt yapı çalışmalarını sürdürüyor.
Erciyes Organ Nakli Vakfı Başkanı Mahmut Hiçyılmaz’ı dinleyelim.
“Organ nakil ameliyatlarının Kayseri’de yeniden yapılıyor olması, çok önemli bir gelişmedir. Kayseri ve bölgemizdeki hastalar, bundan böyle bu iki önemli sağlık merkezinden yararlanabilecekler.
Organ bağışı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Organ bağışı hayat kurtarır, insanlar için yaşam umududur.
Türkiye’de binlerce hasta organ bağışı beklemektedir.
Bölgesel ve şehirler düzeyinde organ bağışı değerlendirmesi yapıldığında, Kayseri’nin çok çok gerilerde yer aldığını görüyoruz. Kayseri’de, yok denecek kadar az sayıda organ bağışı yapılmaktadır, bağışçı oranının artırılması konusunda toplumun uyarılması ve bilinçlendirilmesi gerekmektedir”
İŞTE RAKAMLAR…
Türkiye’de, 2022 yılı istatistiklerine göre, 22 bin 660 kişi organ nakli için
sıra bekliyor. Geçtiğimiz yıl ülkemiz de 8 bin 990 organ nakli başarı ile
gerçekleştirilmiş, organların 289’u ölü donürlerden temin edilmiş.
Ülkemizde organ bağışı istenilen düzeyde olmasa bile, geçtiğimiz yıl, toplam gönüllü bağışçı sayısı 613 bin 830’u bulmuş durumda. Bağışçı sayısındaki artışın, nakil sayısında da artırılması çok önemli.
Bu konuda, başta din adamlarımız olmak üzere, yoğun bakım hemşirelerine, psikologlara, ailelere büyük görev düşüyor. Hepimize sorumluluk yüklüyor.