Kayseri’de doğup, büyüyüp de az çok top peşin de koşan 7 den 70 hemen herkesin tanıdığı, bildiği Mehmet Mutlu (namı diğeri BERBER MEHMET ) ağabeyimiz den bahsedeceğim 25.09.2014 tarihinde aramızdan ayrılıp sporcularının, yönetici arkadaşlarının, kısacası Kayseri spor dünyasının omuzlarında ebedi yolculuğuna uğurlanalı 10 yıla yakın bir zaman oldu kendisi gibi gerçek spor adamları arasında unutulmadı, hatıraları yad edildi geçmiş diye iç geçiren dostları tarafından anıldı. Onun ders niteliğindeki yaşadıkları ve yaşattıkları fırsat buldukça anlatıldı.
Bende bugün amatör spor dünyasının isimsiz kahramanlarının başında gelen Rahmetli ağabeyimizi yeni nesillere anlatmaya çalışacağım.
Mehmet Mutlu 1937 yılında Kayseri’de dünyaya gelmişti. Küçük yaşta babasını kaybedince bir müddet Ankara’da bulunan ağabeyinin yanında kalmış ve burada berber çırağı olarak çalışmaya başlamıştı. Sonra Kayseri’ye dönmüş, Kayseri de de berberde çalışıp mesleği öğrenmeye bu arada aldığı haftalıklarla da eve ekmek götürmeye çalışıyordu. Akranları sokak da çelik çomak oynarken o geçim derdine düşmüştü. Mesleği öğrendikten sonra iş hayatı boyunca faaliyet gösterdiği Düven önünde bulunan Adem Ağa Konağının altında bir berber dükkanı açtı.
Güler yüzlü ve alçak gönüllü olmasından dolayı sevilen bir esnaftı iyide kazanıyordu. Çocukluğunda oyun oynayamamak, top peşinde koşamamak içerisinde bir ukde olarak kalmıştı. Başka çocuklarda oyundan mahrum kalmasın fırsat buldukça top peşinde koşup oynasınlar diye ilk önce 1965 lerde olsa gerek Birlik spor futbol kulübünü kurdu .
Takımın başkanı,antrenörü malzemecisi, anlayacağınız her şeyiydi. Dükkanı şehrin en merkezi yerinde olduğu için gençlerin de uğrak yeri olmuştu. Mehmet Mutlu’nun kulüp kurmasının ardından başka kulüplerde kurulmaya başlamıştı . Örneğin Şeker Hilal, Şimşek Spor, Gazi Osman Paşa spor ve benim kurmuş olduğum Bozkurt spor gayri federe olarak faaliyet göstermeye başlamıştı.
Bu kulüpler gayri federe olarak kendi aralarında turnuvalar yapıyordu. Çünkü o günlerde nasıl bir anlayışsa kulüp kurmak dondurulmuş deniyordu ki bu 1974 yılında Argıncıkspor’u kurmama kadar devam eden bir kabustu. Mehmet Mutlu nun berber dükkanı bu takımların Federasyonu gibiydi turnuva fikstürleri orada çekilir, lisanslar orada tanzim edilirdi. 1966 da tertip edilen Necdet Baba Kupası maçlarına Şimşek spor, Birlikspor, Şeker Hilal ve Gazi Osman takımlarının yanı sıra Bozkurt spor olarak benim takımımda iştirak etmiş Rahmetli Mehmet ağabeyimi o zaman yakinen tanımak fırsatını bulmuş, gülen yüzü, tevazuu, eli açıklığı ile gönlümde yer etmişti.
O sıralar 8 takımın iştiraki ile oynanan Kayseri Amatör Küme müsabakalarının 10 takımla oynanabilmesi için Şimşek Spor’un Federe olduğu halde müsabakalara katılamayan Ağırnas sporla birleşip Ağırnas Şimşek Spor olması , Şeker Hilal’inde Talas spor olarak isim değiştirmesi yolunda çalışmalar yapılıp bu iki gayri federe takımında lige alınması ile Kayseri 1.amatör kümesi 10 takımla oynanmaya başlamıştı. ‘’ o tarihte sadece 1.küme vardı.’’
Mehmet Mutlu ağabeyimizde ağırnas Şimşek spor camiasına katılarak yıllarca yöneticilik yapacağı başarılarına ortak olacağı çoğu zaman sevinç, arada bir de hüzün yaşayacağı ağırnas şimşekspor’la adeta Nikah kıymıştı. Ve bu nikah ömrünün son yıllarına kadar devam etti.
Mehmet Ağabeyi çok seven Rahmetli Bölge Müdürü Aydemir Doğan bey onun için Berber Federasyonu derdi. Berber dükkanı sonra Kıraathane’ye,daha sonra da Ocak başı Lokantaya dönüşmüştü ama Mehmet ağabeyin içerisindeki spor aşkı hiç eksilmemişti.
Kendisini Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Yönetiminde görmek isteğimizi kırmamış birkaç dönemde ASKF yönetim kurulunda da görev yapmıştı.
Sözün özü hoş sohbet bir insandı, gönül-kibir nedir bilmezdi. Duygusaldı, eli açıktı, maddiyata hiç önem vermezdi. Zaten maddiyata çok fazla değer vermiş olsaydı sporla bu kadar iç içe olamazdı. O bir gönül adamıydı. Ömrünün son 3-5 yılı dışında sağlıklı yaşadı. Onu her spor adamı yakından tanır, gönülden severdi ve öyle inanıyorum ki. Spor dünyası onu hiç unutmayacak her zaman sevgiyle, saygıyla ve de rahmetle anacak.
Asıl mesele böyle bir spor adamının ve benzerlerinin isimlerinin yaşatılması için Mahalli idarecilerin gerekli araştırmaları yapıp bu değerleri gün yüzüne çıkararak, şehrin önemli caddelerine, spor tesislerine, parklara isimlerini vermeleri hem geçmişe vefa hem de yaşayan kuşaklara teşvik olacaktır.
Bende sevgili Mehmet ağabeyimizi bir kere daha rahmetle anıyor, mekanının cennet bahçelerinden bir bahçe olmasını Rabbimden niyaz ediyorum.
19.02.2024Spor dünyamızda iz bırakanlar albümünden